Interview Arjan Penning – Professional

Nederland een stukje veiliger maken, daar gaat het hart van Arjan Penning (33) harder van kloppen. Hij is al enige tijd werkzaam als fulltime Engineer beveiligingstechnieken bij Hollander Techniek in Apeldoorn.

“Tijdens de laatste fase van de mbo-niveau 4 opleiding heb ik stagegelopen bij Van Dorp installaties in Deventer als werkvoorbereider/tekenaar brandbeveiliging, daar ben ik gelijk met mijn neus in de spreekwoordelijke boter gevallen qua beveiligingstechniek”, vertelt Arjan. Hier ontwikkelde hij zich van een onbekende in de brandbeveiliging tot een volwaardig projecteringsdeskundige BMI. “Later heb ik mij verder ontwikkeld op het gebied van beveiliging bij Lammerink Beveiliging.” Hier behaalde Arjan ook zijn diploma Projecteringsdeskundige CCTV installaties. Bij zijn huidige werkgever Hollander Techniek is hij inmiddels breed inzetbaar op het gehele beveiligingsspectrum. “Bij dit bedrijf heb ik mijn diploma Technicus beveiligingssystemen (TBV) mogen behalen. Hierdoor kan ik echt het verschil maken in de kwaliteit van het product door de puntjes op de i te zetten”, vertelt Arjan enthousiast.

Al van jongs af aan had Arjan interesse in de elektrotechniek, maar zich constant bezig blijven houden met wandcontactdozen en schakelaars is niet zijn ding. “Op het gebeid van brandbeveiliging kun je je al makkelijk in beelden hoe je daarmee een verschil maakt”, vertelt hij. “Door met technische systemen brand te Beperken en al dan niet mensen tijdig te kunnen waarschuwen bij een noodgeval, bijvoorbeeld. Bij inbraak- en camerabewaking draait het meer om preventieve veiligheid om ongewenst bezoek te weren.”

Leuk vindt hij zijn baan als Engineer in de beveiligingstechniek dus zeker. En dat is misschien nog zacht uitgedrukt. “In mijn vak als engineer mag je bij alle klanten in de ‘keuken’ kijken”, vertelt Arjan. “Van restaurant tot slachthuis en van zwembad tot blikjesfabriek, je maakt het project mee vanaf aanvraag tot oplevering en draagt daar ook 100% aan bij.”

Ook volgde Arjan in 2020 de training TBV van Soba. “Alle wetten en vigerende normen zijn aan bod gekomen met de daarbij horende theorie, maar ook de praktische kant is in detail doorgenomen om te kunnen weten wanneer je welke materialen kunt gebruiken.”  De training van Soba bestaat uit verschillende blokken. Deze werden verspreid over 14 dagen, waarvan 7 lesdagen en nog 7 opvolgdagen die er vooral waren om je klaar te stomen voor het examen. “De achterliggende gedachtes en beredenering vond ik vooral erg interessant, omdat je leert te kijken als een inbreker”, vertelt hij. “Voor alle duidelijkheid: niet dat ik daar mee bezig ben”, lacht Arjan.

“Het werkend leren gaat me eigenlijk ook heel goed af”, vertelt Arjan enthousiast. “Mijn werkgever is gelukkig zo flexibel dat ik de training in werktijd mocht volgen. Met mijn jonge gezin thuis was dit een hele opluchting.” Maar desondanks bleef er toch veel huiswerk over dat in de avonden en de weekenden werd geplant. “Het is zwaar maar de lesstof blijft boeien en hierdoor blijf je gemotiveerd.” Toch is het ook voor Arjan even wennen om weer op ‘school’ te zitten. “Het grootste deel van de dag moet je goed luisteren en informatie opzuigen. Dat is heel wat anders dan het geven van informatie en het toepassen van je kennis.”

De belasting van de studie is pittig, vertelt Arjan ons. Maar terecht vindt hij dat wel. “Uiteindelijk moet er examen worden gedaan en daarnaast dien je in korte tijd een behoorlijk werkstuk af te geven, wat je daarna ook nog mondeling dient te verdedigen.” Het examen betreft in eerste instantie een 50-tal multiple choice vragen over de theorie. Daarna dien je thuis van twee objecten een volledig beveiligingsplan met alle bijhorende maatregelen en adviezen uit te werken. Voor deze twee werkstukken heb je maximaal 30 dagen de tijd. “Dat lijkt misschien niet veel, maar om dit in je vrije tijd en met een gezin te doen is best pittig maar wel te doen”, vertelt Arjan.

Uitgeleerd is Arjan zeker niet. “Er zijn nog ontzettend veel mogelijkheden binnen mijn vakgebied om door te groeien. Je kunt je gaan specialiseren op één entiteit en dan als vakspecialist optreden, maar je kunt ook inspecteur worden om objecten te voorzien van de juiste certificeringen en kwaliteitsborging.” Welk pad Arjan hierna gaat bewandelen, dat weet hij nog niet. Wel heeft hij nog een laatste advies aan starters binnen hetzelfde vakgebied: “Maak een keuze. Duik de diepte in om vakspecialist te worden of houd jezelf zo breed mogelijk qua kennis en wordt een allrounder.”

Categories: Interview

Open chat
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?