Beveiligingstechniek is voor velen een interessant en uitdagend vakgebied. Het is enorm breed en kent daarnaast vele ambassadeurs. Bluetech Engineering sprak met ambassadeur Gert Jan van der Plas. Hij is werkzaam als teamleider bij Heijmans Safety & Security.

Gert Jan begon zijn carrière bij Heijmans als Engineer. Hij begon met de basis en leerde vandaaruit hoe een goede beveiligingsinstallatie in elkaar zou moeten steken. “Het is uitdagend om de wensen van de opdrachtgever, de wettelijke verplichtingen en de technologische mogelijkheden samen te laten vloeien in een goed ontwerp” vertelt Gert Jan. Dat begint vaak al bij het denkproces, want hoe zet je dit geheel aan factoren samen in? “Het begint bij de inventarisatie van risico’s. En vervolgens, hoe kun je deze risico’s beperken of wegnemen met welke bouwkundige, elektrotechnische en/of organisatorische maatregelen. Daarover nadenken is net zo essentieel.”

De technologische ontwikkeling binnen het vakgebied beveiligingstechniek gaat enorm hard. Internet of Things en integratie van gebouwgebonden systemen speelt hierin ook een hele grote rol. “Bijvoorbeeld door de combinatie van verschillende technieken”, vertelt Gert Jan. “Waar een camera voorheen gebruikt werd voor alleen passief toezicht  kan deze tegenwoordig ook hitte waarnemen. Hierdoor kan er nu dus ook sneller worden ingegrepen.”

Waarom moet iemand kiezen voor beveiligingstechniek?
“Als je van vernieuwing en ontwikkeling houdt is dit echt een branche waar veel in gebeurt”, vertelt Gert Jan enthousiast. “Er komt qua techniek enorm veel samen en met name het IT-gedeelte begint een steeds belangrijkere rol te spelen.” Waar voorheen de meeste beveiligingssystemen stand-alone functioneren, vormen ze nu steeds vaker een integraal beveiligingssysteem. “Steeds vaker worden er Security Management Systemen toegepast waar naast beveiligingssystemen ook veiligheidssystemen in worden geïntegreerd. Schitterend om te zien dat het veilig maken en het beveiligen van een gebouw steeds meer in techniek wordt gecombineerd. Voor de gebruiker een fantastische ontwikkeling, het gebruik en beheer van allerlei verschillende toepassingen in één systeem, handig voor gebruik en beheer!”

Categories: Interview

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − four =

Open chat
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?