Interview Peter Krauweel – Docent & Cursusmanager
Peter Krauweel (64) is sinds 2 jaar werkzaam bij SOBA. Hij zet zich hier parttime in als docent en cursusmanager in de beveiligingstechniek.
Na het volgen van een aantal technische opleidingen en een stage in de beveiligingstechniek weet Peter het zeker: hij gaat de techniek in. Na ruim 35 jaar in loondienst voor een bedrijf gewerkt te hebben, gaat hij aan de slag als zzp’er. Hij wil zichzelf blijven stimuleren en merkt dat dat als zelfstandige een stuk beter lukt. Toch wordt Peter eind 2014 benaderd door Kenteq met de vraag of hij misschien hun MBV-praktijkopleidingen wil verzorgen en upgraden. “Ik had stiekem altijd al docent in het technisch onderwijs willen worden”, vertelt Peter. “Maar het stotteren hield mezelf rond 1985 nog tegen.” Hij waagt de stap. En met succes, want nu geeft hij verschillende trainingen als docent bij SOBA.
“Men noemt beveiligingstechniek vaak een specialisme, maar dat is het niet”, vertelt Peter enthousiast. “Het heeft daarbinnen veel meer elementen in zich en de kunst is om het samenspel van Organisatorische, Bouwkundige, Elektronische alarmering tot aan het gericht aansturen van hulpdiensten, zoals politie met een doelmatig camerasysteem, helemaal voor elkaar te hebben.”
“Deze elementen zijn per onderdeel ingedeeld,” vertelt Peter. “Maar ik probeer juist de samenhang tussen de verschillende onderdelen zichtbaar te maken. Zo bekijkt de inbreker het ook” Dat de trainingen uitdagend zijn, is ook geen geheim. Toch verschilt altijd per persoon hoe zwaar een opleiding wordt bevonden. Juist dat maakt dat Peter de cursisten zo goed mogelijk wil begeleiden. “Veel scholieren hadden vroeger slapeloze nachten, omdat zij gewend waren de formules en wetten uit hun hoofd te leren. Door de cursist geen kunstjes te leren, maar gewoon met extra aandacht logische verbanden te laten ontdekken, werkt dit als een bevrijding voor de cursist.”
Tijdens de opleiding leer je denken in totaalbeveiliging. “Qua theoretische basis kennis is het van belang dat je de elektrische verbanden tussen spanning, weerstand en stroom goed kunt beredeneren”, vertelt Peter. Ook moet je een en ander weten van bouwkundige beveiliging. “Maar ter geruststelling: we leren je de basisbegrippen. Zo weet jij waar je rekening mee moet houden als je specialisten inhuurt of werk uitbesteedt, om bijvoorbeeld een ruimte te beveiligen waar kostbare goederen opgeslagen moeten worden.”
Ook gaat de cursus niet alleen over preventie van inbraken, zoals veel gedacht wordt. “In een beveiligingsplan gaat het ook om risico’s als een overval, brandstichting, vandalisme en andere dingen die mensen- of de bedrijfs continuïteit in gevaar kunnen brengen”, vertelt Peter. Deze elementen worden daarom aan de hand van de risicobeoordeling meegenomen. “ De cursus projecteringsdeskundige camerasystemen maakt een essentieel onderdeel van het leerplan uit én er is een inleiding branddetectie opgenomen in de cursus, zodat je ook weet hoe je een brandmelder op een verantwoorde manier kunt opnemen als een separatie brandmeldinstallatie niet vereist is.”
Heb je je diploma behaald dan geeft dit jou “als technicus” ruime doorgroei-mogelijkheden tot een managementfunctie. Denk bijvoorbeeld aan bevoegdheden bij certificering of als technisch beheerder. Ook word je in het register vakbekwaamheid opgenomen.
Als laatste heeft Peter nog een advies voor alle starters binnen dit vakgebied. “Laat je niet belemmeren of van de wijs brengen door het ‘vakjargon’. Het heeft in de regel heel weinig met kennis te maken. Wees vooral open over je basiskennis, zodat we de instroom goed kunnen regelen. De rest is gewoon een kwestie van gezond verstand en je best doen!”